ПРОЈЕКАТ

Покретање мини сиране у Подрашници

Вриједност:
61.067 КМ
Општина:
Мркоњић Град
Грант линија:
Финансијски механизам
Статус пројекта:
Завршен
 
 
Пуни назив пројекта
Покретање мини сиране у Подрашници у општини Мркоњић Град
 
Опис пројекта
Пројектом је извршена адаптација простора и набављена опрема потребна за почетак рада сиране као и извршена адукација за носиоце производње. Наиме, на локацији је постојао дио опреме за почетак рада сиране али иста није могла почети са радом док се није обезбиједио адекватан простор те набави остатак потребне опреме (опрема за зрење сира и хладњача) те оспособи продајни простор са пратећим ситним инвентаром. Имплементацијом пројекта обезбијеђени су стабилнији извори приходи за жене чланице Удружења жена „Наша жена“ Подрашница и носиоце домаћинства, којима је ситуација узрокована вирусом Covid-19 значајно утицала на смањење истих. Директна корист по реализацији пројекта остварена је за пет сеоских газдинстава у којима су носиоци жене, чланице удружења, која су у почетном периоду снабдијевала сирану са сировинском основом односно млијеком (мјесечно око 6.000 литара) као и три жене које су ангажоване на производњи сира.
 
Корисник пројекта
Општина Мркоњић Град
 
Структура финансирања
Грант: 45.706,00 КМ
Суфинансирање: 15.361,00 КМ
Укупно: 61.067,00 КМ
 
Учесници у имплементацији
УчесникУлога
Удружење жена „Наша жена“ ПодрашницаУдружење као партнера на пројекту организовало је обуку за чланице удружења о производњи сира, а и задужено је за управљање сираном.
Агенција за привредни развој општине Мркоњић ГрадКао партнер на пројекту обављала је активности везане за сарадњу са удружењем жена, координисала све активности набавке опреме за производњу сира и адаптацију простора, помагала у дистрибуцији готових производа, давала савјетодавну подршку и помоћ Удружењу у вођењу сиране.
 

Copyright © Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Сва права задржана.